Morcovii conţin o serie de elemente şi substanţe nutritive necesare pentru buna funcţionare a organismului uman (precum fibre dietetice, betacaroten – β-Carotină, potasiu, vitaminele A, C şi K, acidul folic şi calciu) şi au o serie de efecte bune: împiedică formarea depozitelor pe pereţii arteriali prevenind atacurile cardio-vasculare la bolnavii de ateroscleroză. îmbunătăţeşte vederea.

În plus, cercetătorii au descoperit că sînt un bun ajutor şi în prevenirea cancerului de prostată: bărbaţii care consumă regulat morcovi (de cel puţin 3 ori pe săptămînă) reduc riscul de a face tumori la prostată cu 18%. Studiul a fost publicat în European Journal of Nutrition.

Deocamdată nu se ştie de ce au morcovii acest efect, însă se presupune că totul se datorează caretonoidelor pe care le conţin. Cele mai cunoscute substanţe din această categorie sînt licopenul şi beta-carotenul, considerate arme eficiente împotriva cancerului.

Doar în Marea Britanie sînt descoperite în fiecare an 40 de mii de cazuri de cazuri de cancer de prostată şi se înregistrează 10 mii de decese din această cauză. Riscul creşte odată cu vîrsta, iar bărbaţii trecuţi de 50 de ani au cel mai mare risc.